Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ.ΤΟ ΠΟΤΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Καλοκαίρι.Η θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο και τότε όλοι μας ζητάμε απεγνωσμένα την δροσιά κάποιου αναψυκτικού για να σβήσουμε την φλόγα μας.Έτσι μετά απο ενα καλό ψάξιμο στο internet βρήκα την συνταγή γιά να φτιαξούμε ενα υγειϊνό,δροσερό και συνάμα αρκετά γνωστό σε μας τους κερκυραίους αναψυκτικό, την γνωστή τσιτσιμπύρα.Παραθέτω παρακάτω την συνταγή της.Προσωπικά δεν την έχω φτιάξει αλλά μόλις έρθω Κέρκυρα θα στριμώξω την μάνα να την φτιάξει.Πάντως τα σχόλια που βρήκα για αυτή την συνταγή είναι πολύ καλά.Όποιος την φτιάξει περιμένω σχόλια στο BLOG.
Στην υγειά σας.


Πριν ξεκινήσετε θα χρειαστείτε:
Ένα μπουκάλι πλαστικό 2 λίτρων (όχι γυάλινο γιατί μπορεί να εκραγεί)
Χωνί
Τρίφτη

Υλικά:
1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ (ή και παραπάνω για αυτούς που τους αρέσουν τα καυτερά)
Χυμός από ένα λεμόνι
¼ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
Νερό χλιαρό

Εκτέλεση:
1.ρίξτε τη ζάχαρη στο μπουκάλι με την βοήθεια του χωνιού
2.ρίξτε την μαγιά στο μπουκάλι
3.κουνήστε το μπουκάλι για να ανακατευτεί η μαγιά με τη ζάχαρη
4.ανακατέψτε το τζίντζερ με το χυμό λεμονιού και ρίξτε στα στο μπουκάλι με την βοήθεια του χωνιού
5.κλείστε το μπουκάλι και ανακινήστε το για να λιώσει η ζάχαρη
6.γεμίστε το μπουκάλι με νερό αλλά όχι μέχρι πάνω, αφήστε 4 δάχτυλα περιθώριο.
7.κλείστε το πολύ καλά και αφήστε το σε ζεστό μέρος (π.χ. ήλιος, καλοριφέρ) για 24 με 48 ώρες για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
8.Για να καταλάβετε πότε έχει γίνει πιέζετε το μπουκάλι λίγο και αν δείτε ότι δεν μπορείτε να το πιέσετε τότε σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Προσοχή μην την κουνήσετε και μην την ανοίξετε, απλά βάλτε την για λίγο στο ψυγείο και ανοίξτε την μετά από μισή ώρα περίπου.
9.Φιλτράρετε και βάλτε την σε άλλο μπουκάλι που θα κλείνει επίσης καλά για να μην φύγει το αέριο που έχει. Διατηρείτε στο ψυγείο για όχι παραπάνω από 1 μήνα.

Στην υγειά σας!!!

3 σχόλια:

Ovelix είπε...

Εισαι σίγουρος οτι είναι τσιτσιμπύρα αυτό το πράγμα και οχι δηλυτήριο για στο σκνιπάκι για τις πατάτες????

stelios kazantzidis είπε...

φίλε εγώ που έχω πιει μαμάει.

Vivian Metallinou είπε...

Μπράβο Παναγιώτη!
Καμιά συνταγή για τα ψαράκια όμως...? :)